In de regio Noordoost-Friesland van middelbare scholend cursusjaar van start met een nieuw praktijkgericht vak vol komen. Het betreft Technologie & Toepassing (T&T), waarbij leerlingen van 3 vmbo-t levensechte opdrachten voorgeschoteld krijgen.
Bij Technologie & Toepassing gaan scholieren innovatief en creatief aan de slag met actuele praktijk bedrijven en instellingen uit de regio. Het is de bedoeling dat de leerlingen met behulp van moderne technologie tot concrete oplossingen die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.
Door het vak T&T leren de leerlingen technische vaardigheden, samenwerken, plannen, onderzoeken, oplossingsgericht en presenteren. Deze aspecten komen goed van pas bij vervolgopleidingen en ook later op de arbeidsmarkt.
De introductie van T&T maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs (STO), dat begin 2020 van start gaat in Noordoost-Friesland. Het techniek moet met het project een goed onderwijs impuls krijgen. De inzet van STO is om de jeugd (weer) enthousiast te maken voor technische opleidingen én verbindingen te maken tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven.
Alle locaties
De scholen lopen vooruit op de toekomstige praktijk aan te bieden als examenvak in de bovenbouw van vmbo-t. Bij het STO-project, dat vooreerst een looptijd van vier jaar heeft, is het hele onderwijsveld van NO-Friesland betrokken.
Dat houdt in dat de middelbare scholen van Piter Jelles (Dalton Dokkum en !mpulse Kollum), het Dockinga College, het Lauwers College, PRO Dokkum en het Nordwin College aan de slag met T&T. De kick-off staat op alle locaties bij de start van het nieuwe vreemde op het programma. Op dit moment draait op een van de scholen al een pilot met Technologie & Toepassing. Een groep leerlingen van het Dockinga College in Dokkum is bezig met een opdracht van een bouwbedrijf uit Oosternijkerk. De onderneming turnt een indoorsportfaciliteit om tot een multifunctionele accommodatie, die onder meer geschikt moet worden voor toneel, zang en dans.,Hier liggen tal van spelende voor de leerlingen”, aldus teamleider Rick Lei van de locatie vmbo-gt van het Dockinga College en lid van de werkgroep T&T. ,,Ze leren iets wat ze niet in een rugzak. En ze komen buiten het schoolgebouw en nemen onder meer een gedrag achter de voordeur van bedrijven.”
Het project met de Dockinga-leerlingen aan de slag zijn, is een mooi voorbeeld van een betekenisvolle opdracht, aldus projectcoördinator Sipke Saakstra van Technologie & Toepassing. ,,Het is een prachtige wedstrijd.” Volgens Saakstra - directeur van Dalton spreekt Dokkum - is er een mooie wisselwerking en ligt er voor de leerlingen een mooie toekomst in het verschiet. ,,Het zijn de Willie Wortels op de werkvloer. Werkgevers zijn blij met medewerkers die proactief met creatieve en oplossingen op de proppen komen.”
De Saad
Het Dockinga College nam het pilotprogramma in de zomer van 2019 over van De Saad in Damwâld, die noodgedwongen de deuren sluiten. De leerlingen die het op het Dockinga College volgden, zaten op De Saad en hadden zich in Damwâld voor de begonnen begonnen. Een tweetal van hen doet examen in het vak T&T.
De vmbo-t-leerlingen komend jaar op de diverse scholen met Technologie & Toepassing aan de slag gaan, hebben overzicht en krijgen T&T als aanvullende vak. Bij de aftrap gaan de scholen competitief aan de slag met een viertal opdrachten. Dit kan ze een mooie prijs in de wacht slepen, namelijk een drone. In de jury zitten ook mbo-leerlingen. Hier is bewust voor gekozen; een door vmbo betrekking hebbende betrekking tot de doelstelling van het project STO.
Bij de (verdere) ontwikkeling van het vak T&T heeft de werkgroep een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en de diverse brancheorganisaties hoog in het vaandel staan. Hier en daar zijn al stevige transporten. In Noord zijn veel bezigheden met geavanceerde technologie.