Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

De eerste ontdekkerskisten van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) zijn uitgereikt. De Johannes Looijenga Skoalle in Surhuizum vormde woensdagmiddag het decor van de feestelijke lancering. De twee kisten kregen een groots onthaal van de enthousiaste leerlingen van groep 7/8.

Meteen na de overhandiging gingen de scholieren aan de slag met de experimenten en proefjes uit de wereld van Energie, Water en Veiligheid. ,,Dit is allemaal wel heel erg cool”, zo luidden de reacties. Bestuurder Rombout de Wit van STO-NOF en projectcoördinator Ben Jansen keken het allemaal met een grote glimlach aan. ,,Dit is geweldig en overtreft alle verwachtingen”, aldus Jansen. 

Namens STO-NOF overhandigde De Wit de ontdekkerskisten aan de Surhuizumer basisschool. Leerkracht Janneke Heida nam de beide exemplaren in ontvangst. ,,De kinderen kijken er echt naar uit om ermee te werken”, zo vertelde Heida - met een vooruitziende blik - voor de uitreiking. ,,Heel veel leerlingen werken graag met de handen. Ze houden hier echt van.”

7 werelden van techniek

De kisten hebben verschillende richtingen (werelden) van techniek als thema. Er zijn in totaal zeven werelden. De Johannes Looijenga Skoalle kreeg die van de wereld van Energie, Water en Veiligheid in bruikleen. In elke kist zitten vier experimenten. ,,Er is heel veel te verkennen”, vertelde Jansen aan de leerlingen. ,,De wereld zit vol met techniek.”

Ambitie

Met de ontdekkerskisten geeft STO-NOF invulling aan een van de doelstellingen van het project, waarin het onderwijsveld, het bedrijfsleven en de overheid samenwerken. Eén van de speerpunten is om leerlingen (weer) enthousiast te maken voor techniek en kennis te laten maken met de vele aspecten. STO wil onder meer dat er vanuit het primair onderwijs een goede aansluiting is bij het voortgezet onderwijs en uiteindelijk de vervolgopleiding. Vanuit dat oogpunt was De Wit als directeur-bestuurder van het Lauwers College gevraagd om de kisten uit te reiken.

Techniek is overal

Na een korte introductie door Jansen sprak De Wit met de leerlingen van de Johannes Looijenga Skoalle over Energie, Water en Veiligheid. Uit voorbeelden die de leerlingen noemden, bleek hoe techniek overal om ons heen is. Ook werd duidelijk welke belangrijke rol techniek speelt bij heel veel alledaagse kleine en grote dingen. Het ging over een wekker die in brand vloog, maar ook over de overstromingen afgelopen zomer in Duitsland en Limburg.

Basisonderwijs

De ontdekkerskisten, die gemaakt zijn door leerlingen van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College in Dokkum en het Lauwers College in Kollum, zijn bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Alle circa vijftig basisscholen in Noordoost-Friesland kunnen de materialen aanvragen. De kisten maken onderdeel uit van een compleet pakket. De leerlingen krijgen er ook nog een bedrijfsbezoek bij, een gastles en eventueel een workshop op een vo-school, mocht daar behoefte aan zijn.

De lancering van de ontdekkerskisten kreeg op de Johannes Looijenga Skoalle in Surhuizum een daverend applaus van de leerlingen. Dat het daarna lukte om lichtjes te laten branden en molentjes op zonne-energie te laten draaien, zorgde voor een verhoging van de feestvreugde. Ook vonden leerlingen het materiaal er mooi uitzien en werkten ze met plezier, zo zagen De Wit en Jansen. ,,Dit is veelbelovend.”

> Lees meer over het ontdekken van de 7 werelden van techniek voor het basisonderwijs

 

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners