DOKKUM - Vierdeklassers van vmbo-VAKschool van het Dockinga College uit Dokkum hebben de afgelopen weken een workshop steigerbouwen gevolgd. Het werden zeer succesvolle praktijklessen voor de circa veertig BWI- en PIE-leerlingen. ,,Dit is een leuke ervaring én handig voor later”, zo luidde een alleszeggende reactie.
De workshops vonden plaats in het kader van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). Decor van de korte, maar krachtige doe-cursus was de hoofdvestiging van Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. In een viertal sessies bracht veiligheidskundige Chris van Berchum van Gjaltema Montagebedrijf uit Groningen elke keer groepjes van ongeveer tien leerlingen een aantal fijne kneepjes van het bouwen van een rolsteiger bij. ,,Het is heel leuk om jongeren op deze manier kennis te laten maken met steigerbouw”, aldus Van Berchum.
Dat was ook het geval bij de derde bijeenkomst op maandag 7 maart, waarbij een negental PIE-leerlingen van de VAKschool van het Dockinga College te gast waren bij Dijkstra Draisma (zie foto’s). Ze kregen een hartelijk welkom van Wibo Douma van de bouwgroep. ,,Dit is een mooi vak. In de bouwbranche zit ook veel werk”, vertelde Douma aan de jongens.
Voordat de leerlingen daadwerkelijk in het lekkere voorjaarszonnetje aan de slag gingen, kregen ze eerst van Van Berchum een korte uitleg en informatie over het bouwen van (in dit geval, een rol)steiger. Daarbij ging de instructeur onder meer in op de veiligheidsaspecten. ,,Er gebeuren heel veel ongelukken met rolsteigers”, hield Van Berchum de knapen voor. ,,Het gaat vaak fout in de opbouw. Ook is het van belang dat een steiger vrij van obstakels is. Zo is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om op de rolsteiger te springen”, zo vertelde hij.
De Arbeidsinspectie maakte de veiligheid op steigers in de bouwbranche een aantal jaren geleden tot speerpunt. Bij een ronde langs diverse projecten bleek maar liefst tachtig procent van de steigers niet aan de eisen te voldoen. Aspecten die daarbij een rol spelen zijn volgens Van Berchum dat er geen kennis is van hoe een steiger op te bouwen. Daarnaast bleek dat er veelal ondeugdelijke materialen worden gebruikt en was er bij de controles sprake van een slechte ondergrond.
Bij de workshop steigerbouw was geen sprake van ondeugdelijke materialen of een niet of weinig stabiele ondergrond. Integendeel. Met een helm op en de handschoenen en veiligheidsschoenen aan gingen de leerlingen gedisciplineerd aan de slag met het bouwen van een rolsteiger. Gewapend met de gebruikershandleiding werden de diverse horizontalen en diagonalen, acht- en viertrapsramen, loopplanken en uitzetpoten en andere onderdelen in elkaar gezet.
Tijdens de workshop kregen de leerlingen tal van praktische tips aangereikt. ,,Later zetten we ’m in tien minuten in elkaar”, lachten de leerlingen na afloop van het teamwerk. Van Berchum hoorde de euforie met een smile op z’n gezicht aan. ,,Natuurlijk zal het een volgende keer iets vlugger gaan. Maar je moet een steiger nóóit met haast opbouwen”, reageerde de instructeur.
De leerlingen van de VAKschool beleefden volop plezier aan de workshop. ,,Hij staat als een huis”, zo lachte een groep trots nadat ze eendrachtig de klus hadden geklaard. De gastles werd zeker ook als nuttig beschouwd. ,,Het is mooi om dit te doen en allerlei tips te krijgen. Hier hebben we voor later wat aan”, vond een van de PIE-leerlingen.
Bouwgroep Dijkstra Draisma is uitermate blij dat er in het kader van Sterk Techniekonderwijs volop aandacht aan techniek en de bouwwereld wordt geschonken. ,,We moeten de kinderen weer enthousiast krijgen voor techniek”, aldus Douma. ,,Techniek is best wel een mooi vak. En er is een goede boterham in te verdienen en het is uitdagend.” Douma bespeurt ook een kentering in de houding ten opzichte van het technisch onderwijs. ,,Gelukkig zien ouders en verzorgers het belang er ook van in. Samen staan we sterk.”
Video RTV NOF over de workshop steigerbouwen
Foto-impressie van de workshop steigerbouwen