Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

DOKKUM - Een honderdtal vmbo-tl/mavo-leerlingen uit de regio Noordoost-Friesland en het Westerkwartier gaat de komende weken aan de slag met een levensechte praktijkopdracht. In het kader van het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) storten de scholieren zich op een challenge rond het thema wonen.

De T&T-uitdaging maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF), dat leerlingen enthousiast moet maken voor opleidingen en beroepen in de technische wereld. De kick-off van de battle was woensdagmiddag in Dokkum. Bij Bowinn, de campus voor innovatie in de bouw, deden de scholieren mee aan een zestal workshops van ondernemers uit de woon- en bouwbranche.

T&T komt vanaf augustus 2024 op het rooster te staan. De tl/mavo-scholen zijn momenteel volop bezig met het in de steigers zetten van het vak. Bij de ontwikkeling wordt ook de samenwerking met het bedrijfsleven en instellingen gezocht om leerlingen kennis te kunnen laten maken met de diverse branches. Ook is het de bedoeling dat er levensechte opdrachten bij de ondernemers vandaan komen.

Van een aantal bedrijven kregen de scholieren van het Dockinga College Dokkum, Piter Jelles Dalton Dokkum, Piter Jelles !mpulse Kollum, het Lauwers College Kollum, Buitenpost en Grijpskerk en Aeres Buitenpost bij de kick-off ook al daadwerkelijk een opdracht voorgeschoteld. Uit de reacties van de leerlingen werd duidelijk dat de presentaties door de bedrijven goed in de smaak vielen. ,,Dit is hartstikke leuk en heel erg leerzaam”, zo klonk het alom.

De workshops werden verzorgd door Esther Steringa van Esthers Lifestyle uit Opende, Pieter Boomsma van Durasyst uit Marrum, Marten Claus van Bouwbedrijf Kootstra van der Veen uit Harkema, Wim Noorlander van Noorlander Techniek uit Leeuwarden, Edwin Muller van Let Things Talk uit Drachten en civiel technisch projectleider Jan de Boer van de gemeente Achtkarspelen. De ondernemers hadden het eveneens uitstekend naar hun zin. ,,Wij proberen de leerlingen te triggeren. En dat lukt heel goed.”

Projectleider Sipke Saakstra van T&T keek eveneens met een glimlach terug. ,,De opzet was om leerlingen in contact te brengen met het bedrijfsleven en ze zicht te laten krijgen op wat er allemaal speelt rond het bouwen en inrichten van een huis. Dat is meer dan geslaagd.” Ook was er volop interactie, zo constateerde Saakstra. ,,De leerlingen werden mooi uitgedaagd door de ondernemers.”

De finaledag van de challenge staat voor 7 december op de rol, wanneer de leerlingen hun oplossingen voor de vraagstukken, maquettes en prototypes et cetera presenteren. Voor de winnaar staat er een drone klaar. Die gaat naar ons, lachten drie meiden vastberaden na afloop van de workshops. ,,Dit was allemaal erg interessant. We kunnen nu bijna zelf een huis bouwen…”

Meer weten?

Lees meer informatie over het project Technologie & Toepassing.

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners