Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

DOKKUM - Dokkum was donderdagmiddag het decor van een voorlichtingsmarkt over infra en groen. Diverse bedrijven lieten samen met hbo- en mbo-leerlingen aan middelbare scholieren zien wat er allemaal te doen is in deze beide branches. ,,En dat is heel wat. Veel meer dan ik dacht”, reageerde een van de bezoekers na afloop.

Bij de infomarkt op de Parklaan, nabij de scholen Dockinga College en Piter Jelles Dalton Dokkum, was een drietal ondernemingen om de leerlingen van alles en nog wat te vertellen over hun werkzaamheden. WMR uit Rinsumageast en Gebr. Folkertsma uit Ginnum deden hun verhaal over de veelzijdigheid van de grond-, weg- en waterbouw en milieu- en slooptechniek. SG Groen Groep uit Dokkum gaf een inkijkje in onder meer de talrijke hoveniersactiviteiten en het ontwerpen en onderhouden van groenprojecten en tuinen.

Op de voorlichtingsmarkt kwamen leerlingen van allerhande opleidingen van Piter Jelles Dalton Dokkum en het Dockinga College langs om kennis te maken met infra en groen. ,,In Noordoost-Friesland is geen onderwijs in deze sectoren”,  aldus André Beeksma van de brancheorganisaties bouw, infra en groen. ,,Dan is het mooi dat we op deze manier de leerlingen er tóch mee in aanraking kunnen laten komen.”

De kennismaking met de beide branches was niet alleen voor vmbo-leerlingen. Ook havo- en vwo-scholieren waren van de partij om bij de kraampjes in de wereld van infra en groen te duiken. ,,De bedrijven zitten te springen om personeel”, weet Beeksma. ,,Het is zaak om aandacht te geven aan ons vakgebied. Er is werk zat, ook voor hbo’ers.” Vanuit dat oogpunt was er ook een NHL-student civiele techniek present in Dokkum.

Daarnaast waren de mbo-opleidingen Friese Poort Drachten en Aeres Leeuwarden met studenten vertegenwoordigd op de Parklaan. De organisatie Samen FIKS (infra en groen) verleende eveneens haar medewerking aan het event dat onder prachtige nazomerse omstandigheden plaatsvond.

Om het technisch onderwijs onder de aandacht van leerlingen te brengen en de jeugd enthousiast te maken voor techniek en technologie loopt momenteel het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). De voorlichtingsmarkt in Dokkum vormde ook een onderdeel van STO-NOF. De meeste leerlingen die een visite aan de kraampjes brachten, toonden zich enthousiast over de happening. ,,Dit is leuk. Techniek is ook meer dan de bouw alleen”, stelde een knaap over de veelzijdigheid.

De bedrijven die naar de Parklaan kwamen, toonden zich eveneens positief over het concept van de voorlichtingsmarkt. ,,Het is een goede zaak om de jeugd even te triggeren. We hebben behoefte aan jonge mensen”, zei één van de infra-ondernemers. Een collega wees ook op het ‘nijpende tekort aan vaklieden’. ,,Dat geldt op elk gebied; bij de uitvoering, de calculatie en de voorbereiding.”

Het is de bedoeling dat de infomarkt een structureel karakter krijgt. In navolging van Dokkum - de allereerste sessie - willen de beide branches zich de komende maanden ook presenteren bij de middelbare scholen in Kollum en Buitenpost. Beeksma: ,,Er is gewoon heel veel moois te doen op het vlak van infra en groen met leuke opleidingen. Dat willen we de leerlingen graag laten zien.”

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners