KOLLUM - Een ontwerp maken en daarna zelf ook de modellen van de woontoren of zorgrobot in elkaar zetten. Tientallen leerlingen van de twee hoogste groepen van het basisonderwijs in de regio Noordoost-Friesland hebben zich er al mee beziggehouden. En daarbij blijkt dat het project Techniekkanjers zeer in de smaak valt.
Het uitdagende project Techniekkanjers voor basisscholen is een onderdeel van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) dat techniek en technologie onder de aandacht van scholieren moet brengen. Het is de bedoeling om het enthousiasme voor deze branches bij de jeugd (verder) aan te wakkeren, zodat ze er in de toekomst in de regio hun boterham mee kunnen verdienen.
Dat ‘Techniekkanjers’ geestdrift teweegbrengt, werd de afgelopen weken duidelijk in de Campus Kollum. In het technieklokaal van het Lauwers College was groep 8 van de plaatselijke Professor Casimirschool vier ochtenden te gast om zich op het maken van een bijzondere woontoren te storten. ,,Dit is heel leuk om te doen”, aldus een van de meiden, terwijl ze net in de weer is geweest met een popnageltang.
De opdracht voor de - in dit geval - woontoren met talrijke functies kregen de Casimir-leerlingen van techniekdocent Peter van der Weele van het Lauwers College. Van der Weele begeleidt en coördineert het project Techniekkanjers. ,,We willen laten zien dat techniek heel erg breed is”, stelt de docent over de opzet. ,,Ook ontdekken de kinderen dat techniek creatief en oplossingsgericht is.”
Bij de opdrachten krijgen de in groepjes opererende leerlingen volop ruimte voor hun eigen creatieve inbreng. De brainstormsessies leveren vaak prachtige ideeën en ontwerpen op, aldus Van der Weele. Bij het in elkaar zetten van de basiselementen van de woontoren of robot werken de scholieren met hout en metaal/aluminium. Bij techniek en knutselen lukt ook wel eens wat niet, hield Van der Weele de basisschoolkinderen voor over de hobbels die zij zo nu en dan tegenkwamen. ,,Dat is best wel lastig. Dan is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven.”
Voor de lessen aan de basisscholen maakt STO-NOF bewust gebruik van het technieklokaal in de Campus Kollum. ,,Zo’n ruimte is heel inspirerend. Het is ook wel spannend natuurlijk met al die machines”, aldus Van der Weele over de professionele context. Juf Ilse de Vries van groep 8 van de Casimirschool onderschrijft de woorden van de docent. ,,Het is wel heel mooi om hier van alles te ontdekken. Zo’n lokaal helpt ábsoluut om ze enthousiast te maken.”
In dit en het vorige - door coronaperikelen geteisterde - cursusjaar heeft Van der Weele voor het project Techniekkanjers inmiddels een zestal basisscholen uit diverse dorpen en Dokkum over de vloer gehad. De kinderen zijn heel erg enthousiast en zeer gefocust, is de ervaring van de coördinator. Aan het eind van de lessencyclus ontvangen de leerlingen het certificaat Techniekkanjer. Op dit getuigschrift staat wat ze allemaal hebben gedaan.
In zijn lessen laat Van der Weele leerlingen zelf nadenken over het oplossen van problemen. ,,Al vragend probeer ik de kinderen te triggeren”, aldus de docent die ondertussen bezig is met het maken van nieuwe opdrachten, zodat ‘er iets meer variatie komt’. ,,Daarbij probeer ik ook aan te sluiten bij wat de leerlingen bezighoudt. Dat maakt het extra leuk.”