KOLLUM - De scholenchallenge rond het thema wonen voor vmbo-tl/mavo leerlingen uit de regio is een doorslaand succes geworden. Bij de eindpresentatie van de werkstukken - met veel aandacht voor duurzaamheid - was alom lof te beluisteren. ,,Dit is écht heel mooi om te zien.”
Een honderdtal jongens en meisjes van het Dockinga College Dokkum, Dalton Dokkum, !mpulse Kollum, het Lauwers College Kollum, Buitenpost en Grijpskerk en Aeres Buitenpost was in de voorbije twee maanden aan de slag met de challenge. De battle vond plaats in het kader van het nieuwe praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T). T&T is een onderdeel van het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF).
Het decor van de finaledag op woensdag 7 december werd gevormd door de theaterzaal van de Campus Kollum. Aan een driekoppige jury en aan medescholieren lieten in totaal 21 teams zien welke oplossingen ze hadden bedacht voor de diverse vraagstukken op woongebied. Onderwijswethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân, die de middag symbolisch opende, toonde zich onder de indruk van de ‘fantastysk moaie dingen’. ,,Hier is heel wat gepresteerd.”
Voor de juryleden Sieta Tolsma (STO-NOF), Sjaak Visser (mbo) en Peter Schrier (bedrijfsleven) was het een uitermate lastig karwei om de winnaar van de challenge te bepalen. ,,Een compliment voor wat jullie allemaal gerealiseerd en geleerd hebben”, zei voorzitter Tolsma richting de leerlingen. ,,En wat ons ook enthousiast maakt, is dat velen van jullie T&T leuk vinden en er ook verder mee willen.”
Met de hoofdprijs - een drone voor elk teamlid - ging uiteindelijk een groep van Lauwers College Buitenpost aan de haal. Jelte Schaafsma, Geert Kamphuis en Ivar Sijtsma hadden zich gestort op innoverende isolatieoplossingen. Het trio was totaal verrast met de eindzege. ,,Dit hadden we niet verwacht. De challenge was geweldig; lekker met je handen werken en met techniek bezig zijn.”
In de ogen van de jury had de winnende groep heel goed aan het onderzoeksproces gewerkt. Ook nodigden ze hun opdrachtgever - Pieter Boomsma van Durasyst uit Marrum - in het klaslokaal uit om de voortgang te beoordelen. Boomsma prees de durf van alle scholieren om allerhande maquettes, prototypes et cetera te fabriceren. Een dergelijk proces met techniek en technologie gaat met vallen en opstaan, weet de ondernemer. ,,Als je geen fouten maakt, leer je ook niets.”
Durasyst was één van de bedrijven die zijn medewerking aan de T&T-challenge verleende. Esthers Lifestyle uit Opende, Bouwbedrijf Kootstra van der Veen (Harkema), Noorlander Techniek uit Leeuwarden, Let Things Talk (Drachten) en de gemeente Achtkarspelen waren de overige ondernemingen die bij het project betrokken waren.
Een ander team van het Lauwers College Buitenpost en een groep van !mpulse Kollum wonnen respectievelijk de derde en de tweede prijs. De vier meiden van laatstgenoemde school hadden met hun zogeheten off-grid-woning - een woning die volledig op zichzelf staat en nergens op is aangesloten - volgens jury nagenoeg alles goed gedaan. ,,Het ziet er prachtig uit. Het enige waar jullie nog wat aandacht aan hadden kunnen besteden, betreft de productinformatie”, luidde het puntje van opbouwende kritiek.
Het team van !mpulse Kollum beleefde volop plezier aan het maken van het off-grid-huis. ,,Het is best wel leuk om een keer iets anders te doen”, aldus de meiden over de T&T-challenge. Met de opvatting dat techniek en technologie iets specifieks voor jongens zou zijn, zijn de meiden het niet eens. ,,Meisjes kunnen het óók wel. Meisjes zijn vaak wel kritischer en perfectionistisch.”
Na afloop van de presentatiemiddag keek projectcoördinator Sipke Saakstra met een uitermate goed gevoel terug. ,,Hier word je alleen maar blij van. De ideeën zijn heel innoverend. Met dit soort activiteiten maken wij de leerlingen wel enthousiast voor T&T. Dit is zeer motiverend en voor herhaling vatbaar.”