Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Vonken creëren tussen onderwijs en bedrijfsleven

Ze staat te popelen om structurele verbindingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven tot stand te brengen. Harriët Hoekstra-de Jong is sinds 1 maart relatiebeheerder voor Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF). Een nadere kennismaking met een vrouw die een sterke affiniteit heeft met de regio, met techniek en zélf door een leuke stage ‘in Buitenpost bleef hangen’.

,,Ik kijk ernaar uit om samen te werken met de bedrijven”, blikt Hoekstra vol enthousiasme vooruit op haar nieuwe job. Als docent groene vakken van Aeres Buitenpost kwam ze als stagebegeleider de voorbije jaren bij talrijke ondernemingen. Deze bezoeken in het omvangrijke verzorgingsgebied van de school vormden voor haar de krenten in de pap. ,,Ik vond dat altijd een heel mooi onderdeel van het werk.”

Als relatiebeheerder gaat Hoekstra ook de boer op om de banden tussen de scholen en de bedrijven in de techniek en technologie aan te halen én te onderhouden. En dat alles voor één gemeenschappelijk doel: beide partijen met elkaar in contact brengen en bij elkaar over de vloer laten komen om elkaar te helpen. ,,De scholen hebben het bedrijfsleven nodig en andersom”, weet Hoekstra van het grote belang.

Geboren en getogen in Boarnwert, al ruim twee decennia woonachtig in het naburige Raard en met bijna 25 jaar werk- en onderwijservaring op Aeres Buitenpost (voorheen AOC Friesland en Nordwin College) kent Harriët Hoekstra de regio Noordoost-Friesland vrij goed. ,,Ik heb hier ook een groot netwerk.” Het settelen begon al op jonge leeftijd. Als klein meisje was ze steevast te vinden tussen de koeien en kalveren op de melkveehouderij van de buren. ,,Daar was ik altijd aan het helpen. Op de trekker, met het melken; er was van alles te doen. Ik heb er heel veel geleerd. Maar ik had vooral oog voor de beesten.”

Een stap naar de - toenmalige - middelbare landbouwschool in Dokkum was door de bezigheden op de boerderij eigenlijk een logische. Door een tweetal stages in Canada - ,,het is een land met mogelijkheden” - leek het er even op dat Harriët Hoekstra zoals ze het zelf omschrijft ‘daar wel zou eindigen’. Dat liep toch even anders. Raard werd de woonplaats, waar ze ging samenwonen in een door haar vriend gekocht huis.

In deze woning hielp ze mee met allerhande verbouwklussen en (constructie)werkzaamheden. ,,Ik ben niet onhandig”, stelt ze over de klik met techniek. Lachend: ,,En ik heb ook een lasdiploma.” Hoekstra is op de hoogte van de gang van zaken in de wereld van de bouw en de metaal. ,,Dat krijg ik van verschillende kanten mee.”

De lerarenopleiding dierhouderij aan de STOAS-hogeschool in Dronten bracht haar in het eerste jaar op stage bij AOC Friesland in Buitenpost. ,,Ik dacht: wat is dit leuk, het onderwijs. De leerlingen dingen leren en aan de zijlijn staan in hun ontwikkeling. Dat is heel mooi; een puber begeleiden in de zoektocht waar hij of zij heen wil.”

Op het moment van de zogeheten LIO-stage in het vierde jaar was er in Buitenpost sprake van leerlingengroei, zodat Hoekstra er een vaste volledige baan kon krijgen. ,,Aanvankelijk had ik helemaal niet het idee om voor de klas te gaan staan. Maar de vonk die er in Buitenpost ontstond toen ik in aanraking kwam met onderwijs, sloeg helemaal over. Ik vond het prachtig.”

Diezelfde vonken wil Harriët Hoekstra als relatiebeheerder ook creëren tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven. Bij het zien van de vacature - eind vorig jaar – was ze meteen enthousiast. Dit is míjn baan, zo ging er door haar heen. ,,En dat terwijl ik helemaal niet op zoek was. Maar ik had zin in een nieuwe uitdaging, in déze uitdaging.”

Ze kijkt ernaar uit om samen te werken met de bedrijven en te bouwen aan een sterk STO-NOF-merk. Geduldig te werk gaan en alles stapje voor stapje opbouwen, zo is de insteek. Via allerhande activiteiten zijn kruisbestuivingen mogelijk. Bedrijfsbezoeken, stages, excursies, gastlessen, challenges, workshops; het is een greep uit de opties om elkaar te ondersteunen. En dat daarbij de vonk zo over kan slaan, daar weet Harriët Hoekstra zelf alles van. ,,Ik ben daardoor in Buitenpost blijven hangen. Wanneer je een leuke plek hebt en je voelt je er thuis, dan wordt je ermee verbonden.”

Onder meer met een gloednieuwe promotievideo zal Harriët Hoekstra op pad gaan om contacten te leggen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en zo te bouwen aan de toekomst van techniek/technologie én van de leerlingen in de regio Noordoost-Friesland. De inspanningen moeten uitmonden in een voor een gemakkelijk toegankelijke database met info over wat de scholen en ondernemingen elkaar te bieden hebben.

Dat er door relatiebeheer hele mooie samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan, daarvan is Hoekstra heilig overtuigd. ,,Zo’n schakel helpt ontzettend om elkaar beter te vinden. Iedereen wil ook wel, maar heel vaak is de praktische dagelijkse gang van zaken een sta-in-de-weg. Dit zal zeker z’n vruchten afwerpen en de regio zal daar lange tijd plezier aan beleven.”

Ben je al geïnteresseerd in een gesprek over de verbinding tussen jouw organisatie en het onderwijs? Neem dan gerust contact op met Harriët Hoekstra: 06-22 89 56 96 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners