Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Verhalen en tips uit de praktijk boeien techniekleerlingen

 

Op de bouwprojecten was hij al volop bezig om (nieuwe) collega’s te begeleiden en vaardigheden aan te leren. Z’n kennis en passie voor techniek wil Marcel Verstegen maar wat graag delen en dat doet hij dan ook volop met de PIE-leerlingen van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College in Dokkum. ,,Dit is geweldig en geeft heel veel voldoening.”

Ruim anderhalf jaar geleden - eind oktober 2021 - maakte Verstegen vanuit het bedrijfsleven de overstap naar de VAKschool. Ondertussen volgt hij aan de Friese Poort de opleiding instructeur mbo. Daarnaast is het de bedoeling dat Verstegen na de zomer van start gaat met de hbo-opleiding tot tweedegraads docent.

Dat hij de mogelijkheden krijgt om zich verder te ontwikkelen en doorstroomt naar het docentschap, is te danken aan het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). Eén van de onderdelen van dit stimuleringsprogramma behelst het investeren in instructeurs en docenten voor het technisch onderwijs.

Verstegen is blij met de kansen die hij allemaal krijgt. Het zit ook in z’n karakter, om alles te willen weten en zelf te kunnen. ,,Ik ben heel leergierig.” Zijn vader had dat ook en hechtte eveneens aan kennisoverdracht. Bij een technisch bedrijf leidde senior heel wat leerlingen op. ,,Dat vond ik heel erg mooi”, vertelt de docent in spe, die van mening is dat het altijd goed is om zich te verdiepen. ,,Je moet niet te veel stil blijven staan.”

Door de drive om zoveel mogelijk zaken onder de knie te krijgen, ontpopte Marcel Verstegen zich als een allrounder bij z’n werkgever, installatiebedrijf Hoekstra uit Suwâld. In de circa tien jaar dat hij daar actief was, legde hij er een grote mate van zelfstandigheid aan de dag. Na z’n technische opleiding sleepte hij alle benodigde papieren voor installatiemonteur, servicemonteur en servicetechnicus in de wacht.

Al de knowhow en praktijkervaring wil Verstegen graag overbrengen op anderen. In dienst van Hoekstra toonde hij zich ook immer hulpvaardig, terwijl daar niet altijd gelegenheid voor was. ,,Ik merkte dat ik soms meer met het opleiden van leerlingen of nieuwe collega’s bezig was, waardoor het project in de knel kwam”, schetst hij de spagaat.

De vacature voor PIE-instructeur op het Dockinga College medio 2021 vormde voor Verstegen dan ook een prachtige mogelijkheid om z’n skills in het middelbaar onderwijs te etaleren. ,,Het sprak mij eigenlijk op alle vlakken aan”, glimlacht de gepassioneerde techneut over de job. ,,Er stond onder meer in dat je leerlingen begeleidt, technische vaardigheden aanleert en kennis overdraagt. Dat matchte met al m’n wensen die een baan voor mij zou hebben. Ik had meteen zoiets van: ik móet solliciteren.”

Met de aanstelling in Dokkum kwam Verstegen in een hele andere wereld terecht dan hij gewend was. ,,Ik zag er in het begin ook wel wat tegen op”, erkent hij over de switch van het bedrijfsleven naar het onderwijs. ,,Het was allemaal totaal nieuw voor mij. Maar de overgang is meegevallen; de drempel was kleiner dan verwacht. Dat kwam ook door de goede begeleiding van de collega’s.”

Over de gang van zaken en de steun op school is Verstegen trouwens sowieso goed te spreken. ,,De sfeer is goed en iedereen is zeer behulpzaam. Er is sprake van een team. Als er iets is, kun je ermee voor de dag komen. Ze willen je allemaal helpen en je krijgt opbouwende kritiek. De collega’s willen ervoor zorgen dat je een goede leraar wordt.”

Alvorens Verstegen in oktober 2022 de instructeursopleiding instroomde, was hij eerst een jaar lang actief in de praktijkruimtes van het Dockinga College. Dat is ook het beste, vindt hij. ,,Wanneer je direct start met de opleiding, heb je nog geen enkele ervaring in het onderwijs. Door eerst mee te draaien kun je zien hoe het allemaal reilt en zeilt en kom je er ook achter of het wat voor je is. Deze bagage kun je mooi meenemen naar de opleiding.”

De instructeursopleiding op de Friese Poort zit goed in elkaar, vindt Verstegen. Eén dag in de week is hij er te vinden; de overige dagen bivakkeert hij tussen de leerlingen van het Dockinga College. Aan het begeleiden en coachen in Dokkum beleeft Verstegen veel plezier. Hij fungeert er als vraagbaak, geeft de scholieren tips zodat ze weer verder kunnen en verzorgt demo’s. ,,Een koppeling solderen, een doosje vastschroeven, een bochtje buigen; het gaat om praktisch zaken die ik voordoe. Soms geef ik een klassikale demo wanneer alle leerlingen iets moeilijk vinden.”

Waar Verstegen enthousiast is over zijn rol om z’n kennis over te dragen, hebben de scholieren op hun beurt ook veel aan de ‘de man uit de praktijk’, zo ervaart hij. ,,Ze vinden het fantastisch om naar de verhalen over alle belevenissen te luisteren. Ze onthouden ook alle gekke en spannende dingen die op de bouw gebeuren en die níet in een boekje staan.” De levensechte praktijkinbreng is zeker van toegevoegde waarde voor de leerlingen, is de overtuiging van Verstegen. ,,Dat kan voor hen wellicht een doorslaggevende factor zijn om dit werk ook te gaan doen.”

De technische branches zitten te springen om personeel en daarom probeert het onderwijs het enthousiasme bij de leerlingen aan te wakkeren. Aan de andere kant hebben scholen ook behoefte aan technisch personeel. Hier en daar probeert Verstegen oud-collega’s warm te maken om eveneens de stap naar het onderwijs te nemen. ,,De drempel is in werkelijkheid minder hoog dan gedacht. Het is goed te doen.”

Van de overgang heeft Verstegen nog geen moment spijt gehad. Integendeel. ,,Het is hier een prima omgeving met een mooi lokaal waar ik van alles kan laten zien en leuke collega’s. Hier is heel veel voldoening uit te halen.” Daarnaast is er de meerwaarde van de activiteiten die mogelijk worden gemaakt door STO-NOF, geeft hij extra pluspunten aan. ,,Met de cursussen, workshops en masterclasses kun je je blijven ontwikkelen. Dat is toch prachtig.”

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners