Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

DOKKUM - De tweede editie van Techniek Tastbaar in Dokkum is een doorslaand succes geworden. Maar liefst ruim tweeduizend bezoekers, waaronder 1700 scholieren in de leeftijd van tien tot zestien jaar, kwamen vrijdag naar het doe- en beleefevent om in een ontspannen sfeer de veelzijdigheid van techniek te ervaren.
In en rond de vmbo-VAKschool van het Dockinga College aan de Birdaarderstraatweg waren maar liefst 35 technische bedrijven uit de regio present om aan de jongeren te laten zien wat zij allemaal in huis hebben en waar zij zich mee bezighouden. Daarnaast verleenden scholen van OSG Piter Jelles, PRO Dokkum Praktijkonderwijs, Aeres, Lauwers College en het Dockinga College medewerking aan het evenement dat onder stralende weersomstandigheden plaatsvond.

,,Het is hartstikke leuk om te zien hoe de jeugd opgaat in van alles en nog wat”, zag medeorganisator Ben Jansen over het enthousiasme. Jansen prees de ondernemingen en scholen voor de grote verscheidenheid aan concrete activiteiten die ze voor de doelgroep in petto hadden. ,,Dat is geweldig. De regio Noordoost-Friesland herbergt qua bedrijvigheid heel wat juweeltjes.”
De organisatie van Techniek Tastbaar in Dokkum was in handen van het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF), waarin alle middelbare scholen uit de regio samenwerken, en netwerkorganisatie Kennislab Noordoost Fryslân. Het event moet er mede toe bijdragen dat leerlingen geïnteresseerd raken in een opleiding in de techniek. Ook in de regio Noordoost-Friesland zitten bedrijven te springen om personeel. Een event als Techniek Tastbaar is heel nuttig, zo stelde een van de ondernemers. ,,Het maakt de kinderen bewust; ze kunnen het hier zien en beleven. Het is zó leuk om te zien dat ze onbevangen binnenstappen en helemaal aangaan. En er zijn ook zoveel beroepsgroepen; het is heel erg divers.”


Relatiebeheerder Harriët Hoekstra van Sterk Techniekonderwijs NO-Friesland was ook in Dokkum present en had de ontdekkerskisten voor het basisonderwijs bij zich. Aan de hand van de kisten kunnen de leerlingen van de hoogste groepen kennismaken met de zeven werelden van techniek. De relatiebeheerder sprak van een ‘superevent’. ,,Hier staat iedereen bij elkaar. We kunnen zo met z’n allen laten zien hoe mooi techniek is en wat voor prachtige bedrijven er allemaal zijn.” Door allerlei geledingen bij elkaar te brengen, kunnen docenten, leerkrachten en medewerkers van bedrijven ook over mogelijkheden praten om samen dingen te organiseren, aldus projectleider John van Mierlo van Techniek Tastbaar. Van Mierlo keek in Dokkum terug op ‘een topdag met een hele goede vibe’.
De scholieren hadden het ook prima naar de zin. ,,Dit is super gaaf”, straalde een groep meisjes op weg naar een volgende activiteit. ,,Er is zeer veel te doen met hele leuke dingen. We komen volgend jaar zeker weer.”

Sfeerimpressie van Techniek Tastbaar Dokkum

 

 

Volg ons ook online!

 Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners