Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

MITSELWIER/EASTERNIJTSJERK - Leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen in Mitselwier en Easternijtsjerk hebben zich de afgelopen week beziggehouden met de wereld van techniek. Daarbij werden onder meer bezoeken gebracht aan plaatselijke bedrijven.

Met allerhande facetten van techniek en technologie kwamen de leerlingen in aanraking. Op de beide scholen waren workshops en gastlessen. De rondleidingen en doe-opdrachten bij de diverse ondernemingen vielen zeer in de smaak. ‘Dit is heel erg leuk. Het zijn mooie uitjes en is zeer leerzaam’ luidde de strekking van de veelzeggende reacties.

De techniekdagen op De Rank in Mitselwier en De Wrâldwizer in Easternijtsjerk waren onderdeel van het project ‘Aandacht voor Techniek’ dat op zijn beurt valt onder het stimuleringsprogramma Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF). ,,De kinderen moeten (weer) enthousiast worden gemaakt om in de techniek aan de slag te gaan”, aldus André Beeksma die namens de brancheorganisaties bouw, infra en groen nauw betrokken is bij STO-NOF. ,,Door verbindingen te leggen tussen scholen en bedrijfsleven moet de instroom een impuls krijgen. Dat is broodnodig; er is grote behoefte aan technisch personeel.”

Dat ‘Aandacht voor Techniek’ bijdraagt aan het bevorderen van het enthousiasmeren van de jeugd, daarvan is meester Lieuwe Jansma van groep 7/8 van De Rank overtuigd. ,,Ze vinden het prachtig. Er zijn veel kinderen die iets met techniek hebben. Zo’n project is schitterend. Van alles wordt er georganiseerd; er gebeuren dingen die je als leerkracht niet zomaar een-twee-drie kunt doen.”

Een van de adressen waar de leerlingen van De Rank een kijkje achter de schermen kregen, was garagebedrijf Hovenga. Eigenaar Tako Hovenga liet z’n bezoek van alles en nog wat zien. ,,Dit is heel tastbaar. Het is altijd goed om de jeugd een beetje bekend te maken met techniek.” Lachend: ,,Dan weten ze ook meteen dat er nog iets anders is dan de computer...”

Voor Hovenga was de visite van de scholieren zeker een succes. ,,Het was zo mooi als wat.” Een volgende keer zijn de leerlingen opnieuw welkom, zo laat hij weten. Behalve bij het garagebedrijf waren de kinderen in Mitselwier ook te gast bij InterieurAtelier Cesare. Hier gingen ze onder leiding van interieurontwerper Bianca Wamelink creatief aan de slag met schildertechnieken. Dat gebeurde ‘ouderwets met de hand en niet met de computer’.

In Easternijtsjerk togen de leerlingen van De Wrâldwizer naar een viertal ondernemingen: Bouwbedrijf Holwerda, installatiebedrijf Faber, stucadoors- en afbouwbedrijf De Alde Stjelp en schildersbedrijf Nutma. Aan de workshops en gastlessen in de beide scholen verleenden de organisaties OpleidingsBedrijf Metaal (OBM), Samen FIKS (infra en groen) en Bouwen aan de Bouw hun medewerking.

De visites van de leerlingen aan de bedrijven werden mogelijk gemaakt via de plaatselijke ondernemersverenigingen. Het is de bedoeling om op termijn op deze manier in de hele regio Noordoost-Friesland verbindingen te maken tussen de basisscholen het bedrijfsleven. Naar verwachting zullen volgend jaar drie ‘nieuwe’ dorpen aansluiten bij het project. ,,Het vraagt even tijd”, weet Beeksma. ,,Maar als het een keer loopt, zullen we er met z’n allen heel veel plezier van hebben.”

Sfeerfoto's van de techniekweek

 

Volg ons ook online!

 Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners