Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

BUITENPOST/KOLLUM - Ze kwamen op plekken die ze normaal niet te zien krijgen. Aan de rondleidingen die de scholieren van het Lauwers College bij de zes bedrijven in Buitenpost en Kollum kregen, waren ook doe-activiteiten gekoppeld. ,,Dit is allemaal mooi bedacht en goed geregeld.” 

Zo’n veertig leerlingen van twee mavo-2-klassen van het Lauwers College Buitenpost waren donderdag te gast bij De Haan Bouwbedrijf, Minco Bouwmaterialen, zwembad De Kûpe (alle Buitenpost), Starko Carrosserie- en Constructiebedrijf, Houthandel Barkmeijer en Fotocadeau.nl in Kollum. Per klas werden drie adressen bezocht, waar gedurende een klein uur van alles te zien en te beleven was.

Met het oog op de toekomst van de leerlingen vindt het Lauwers College het van groot belang om hen al in een zo vroegtijdig mogelijk stadium bezig te laten te zijn met loopbaanoriëntatie. Het liefst doet de school dat ook buiten de onderwijsmuren. ,,Zo kunnen ze een beter beeld van de mogelijkheden in de diverse sectoren krijgen”, aldus techniekdocent Jelle Hoogterp.

Hoogterp is nauw betrokken bij het stimuleringsprogramma Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) dat het enthousiasme voor techniek en technologie in de regio moet aanwakkeren. Een van de ontwikkellijnen van het project is om techniek met activiteiten onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Ook vormt het creëren van verbindingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven een belangrijk aandachtspunt.

Deze kruisbestuivingen vonden er tijdens de bedrijventour volop plaats. ,,Dit is hartstikke leuk en zeer geslaagd”, keek relatiebeheerder Harriët Hoekstra van Sterk Techniekonderwijs terug op de visites. Hoekstra was mee op tournee in Kollum. ,,Het is prachtig om de leerlingen te laten zien wat voor mooie bedrijven we hier hebben. We zijn er heel blij mee dat ze de deuren openzetten. Het is ook de intentie om dit te herhalen.”

Net als Hoekstra had ook Hoogterp volop complimenten voor de ondernemers in petto. ,,Dit is voor herhaling vatbaar, absoluut.” De bedrijven zijn best wel klaar om het onderwijs te ontvangen, luidde de conclusie van de docent over de gang van zaken. ,,Het is geweldig om te zien wat er allemaal in geïnvesteerd is. En het mes snijdt aan twee kanten. De ondernemingen hebben personeel nodig en voor de leerlingen is het een eyeopener.”

De bedrijven toonden zich eveneens enthousiast over het bezoek van de ‘toekomstige werknemers’. ,,We moeten het toch van de jeugd hebben”, aldus een van de ondernemers. ,,Er komt weinig jeugd meer in de bouw. Wanneer ze er op deze manier een beetje mee in aanraking komen, kan dat zeker een impuls geven. We hebben nog steeds handjes nodig en dat blijft ook zo.”

Een foto-impressie van de rondleidingen bij de bedrijven

Volg ons ook online!

 Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners