Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

DOKKUM - Kriskras fietsten ze door de stad, leerlingen van Dalton Dokkum en het Dockinga College. Met het oog op de toekomst gingen de scholieren woensdag 8 november ‘on tour’ langs tal van ondernemingen in Dokkum.

,,Interessant én verrassend”, luidde een van de reacties bij de blik achter de schermen van een bedrijf. De opmerking over de LOB-dag - LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding - kreeg bijval van klasgenoten. ,,Dit is zeker leuk. Je krijgt een goede indruk wat er zich afspeelt en wat er allemaal bij komt kijken.”

De circa 370 derde- en vierdejaars vmbo-tl, havo- en vwo-leerlingen waren in kleine groepjes te gast bij negentien techniek en technologie gerelateerde ondernemingen. Zij gaven maar wat graag hun bezoekers een kijkje in de keuken. ,,De leerlingen zijn onze toekomst. Zo simpel is het. We hebben ze gewoon heel hard nodig”, vertelde één van de ondernemers. ,,Met alle liefde doen we aan dit soort activiteiten mee. Dit is ook heel waardevol voor de regio.”

Elke scholier bezocht twee bedrijven naar keuze. De leerlingen kregen presentaties voorgeschoteld en werden rondgeleid. Hier en daar was er eveneens een doe-activiteit en / of een prijsvraag. Eén onderneming nodigde de scholieren uit op een nieuwbouwlocatie van een bedrijvenpand. Daar kregen ze onder meer een indruk van het bouwproces en de participanten bij een dergelijk project. ,,Het is niet alleen een timmerman. Er zijn zo’n zeventig partijen bij betrokken. Het is een complex geheel; het moet goed georganiseerd worden.”

De ondernemingen die de leerlingen van Dalton Dokkum en het Dockinga College over de vloer kregen, waren Holtrop & Jansma, Hiatus, Ensel staalkonstrukties, Dokkumer Vlaggen Centrale, NNDI, SMI Groep, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Repos Graveer- en Freestechniek, Bijlstra Installaties, Bouwbedrijf van der Werff, Kabelnoord, Probo, Pranger en Rosier Installaties, Veenma Mechanisatie, Qomplex, Jager RVS, Cluster Iepenbiere Romte van de gemeente Noardeast-Fryslân, Raadsma en Alliander.   

De LOB-dag werd mede op poten gezet door het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland en Kennislab Noordoost Fryslân, de regionale netwerkorganisatie van scholen, universiteiten, lokale overheden, bedrijven en instellingen. ,,Het was ontzettend leuk”, zo klonk het vanuit de organisatie. ,,Er was een enorme gastvrijheid bij de ondernemers.”

Voor het ontvangen van leerlingen móet je gewoon tijd maken, stelde één van de deelnemende bedrijven. ,,Het is toch hartstikke leuk dat ze buiten de schoolse omgeving ergens kunnen kijken. Zo krijgen ze een beetje een idee waar het om gaat.” Een collega-ondernemer onderstreepte het belang van het visuele aspect van de bezoeken. ,,Dit is mooi om te doen. We zijn in het voorjaar ook een keer op school geweest. Maar machines kun je niet meenemen...”

 

Bekijk de foto-impressie van verschillende bedrijfsbezoeken:

Holtrop en Jansma

Hiatus

Qomplex

Van der Werff

Alliander

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners