Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Pionieren en bruggen bouwen

Een grote uitdaging is het zeker. Als pionier is Mieke IJedema echter maar wat graag in de weer om allerhande puzzelstukjes bij elkaar te krijgen en bruggen te bouwen. Ze gaat er dan ook vol voor om docenten en instructeurs voor sterk techniekonderwijs in de regio Noordoost-Friesland te werven. Voor de huidige techniekdocenten zijn er extra scholingsactiviteiten. ,,Het is belangrijk om in mensen te investeren, ook in het bestaande personeel.”

Als coördinator van de ontwikkellijn ‘Professionalisering en werving van docenten’ binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) staat Mieke IJedema voor een behoorlijke krachttoer. ,,Het probleem is dat er zoveel schaarste op de markt is”, zo weet ze. ,,Het is héél lastig om techniekdocenten te krijgen.” Om het techniekonderwijs een boost te geven, is het evenwel zeer wenselijk om vaklieden in te laten stromen. ,,In het bruggetje tussen onderwijs en bedrijfsleven proberen wij een rol te spelen door bijvoorbeeld hybride-docenten te zoeken”, vertelt Mieke IJedema over een van de actiepunten. 

Daarnaast voorziet het project STO-NOF in diverse activiteiten om de huidige docenten van een kwaliteitsimpuls te voorzien. De eerste bijeenkomsten, waarbij collega’s van diverse middelbare scholen uit Noordoost-Friesland elkaar ontmoetten en samen iets ondernamen, leverden positieve reacties op. ,,Ik beschouw STO ook als een soort vliegwiel voor de ontwikkelingen binnen de scholen zelf”, stelt Mieke IJedema. ,,Er zijn meerdere vakken waarbij bij elkaar in de keuken kan worden gekeken.”

Met haar motto ‘Samen leren’ probeert Mieke IJedema invulling te geven aan de doelstelling om goede docenten, instructeurs en onderwijsassistenten voor de klas te krijgen. Eén van de kernpunten van STO-NOF is om kinderen (weer) enthousiast te maken voor techniekonderwijs. ,,Daarbij helpt het dat docenten verstand van zaken hebben en op de hoogte zijn van de nieuwste snufjes”, aldus de coördinator. ,,Ook moeten ze enthousiast zijn en vol passie hun vak geven. Dat kan allemaal eraan bijdragen dat kinderen geïnteresseerd raken in een baan in de techniek.”  

Met een schat aan ervaring op diverse posities in het onderwijsveld ging Mieke IJedema begin dit jaar van start als projectcoördinator bij STO-NOF. Haar brede visie komt goed van pas om op meerdere fronten de samenwerking te zoeken. ,,STO-NOF verbindt verschillende scholen in de regio met elkaar. STO wil ook het bedrijfsleven de school binnenhalen en andersom: werknemers die een kijkje komen nemen in de klas, docenten die een bezoek brengen aan een bedrijf én kinderen in de bedrijven stage laten lopen. De wil om samen te werken is er altijd wel geweest. Maar het is in de praktijk heel lastig het bij elkaar te krijgen.”

Om goed personeel voor het techniekonderwijs te krijgen, bewandelt Mieke IJedema diverse paden. Naast de gebruikelijke wervingsroutes zijn er ook lijntjes uitgezet met de brancheorganisaties. ,,Je moet je de vraag stellen hoe vinden we de mensen en hóe kunnen we ze interesseren voor het onderwijs.” Eén van de aspecten die daarbij volgens de voormalig school- en teamleider van groot belang is, is dat er een goede begeleiding en coaching plaatsvindt en dat er het nodige perspectief wordt geboden. ,,We gaan er ook voor dat iemand z’n papieren in het onderwijs haalt.”

Met de brancheorganisaties is afgesproken wanneer een medewerker van een onderneming een keer in het onderwijs wil meelopen, deze zich kan melden. ,,Dan kunnen ze even snuffelen aan het onderwijs.” Maar bij de bedrijven zelf is ook krapte, weet Mieke IJedema. ,,Het ene bedrijf kan makkelijker iemand een dagdeel vrijspelen dan het andere. Bedrijven moeten soms alle zeilen bijzetten om aan hun opdrachten te voldoen. Dan is er die luxe niet om even een kijkje te nemen bij het onderwijs. Datzelfde geldt voor de roosters op scholen. Soms is het allemaal zo druk dat je niet verder komt dan de korte termijn. Het is de vraag hoe we dit met elkaar invulling kunnen geven voor de langere termijn.”

Met onder meer masterclasses wil STO-NOF de huidige techniekdocenten en instructeurs van een kwaliteitsimpuls voorzien. Na de startbijeenkomst in Kollum volgde in Dokkum een masterclass over duurzame energie, met onder meer een bezoek aan het bedrijf Solar Today. ,,De waarde hiervan is ook een stukje teambuilding”, aldus Mieke IJedema. ,,Je doet iets met elkaar en leert daardoor elkaar kennen. Daardoor weet je elkaar ook gemakkelijker te vinden, ook in de toekomst om op wat voor manier dan ook samen te werken.”

Op de activiteitenkalender prijken voor dit cursusjaar nog twee masterclasses. Daarnaast staan er zogeheten collegiale consultaties op de rol, waarbij docenten/instructeurs/onderwijsassistenten de mogelijkheid krijgen bij elkaar over de vloer te komen. ,,Dat is wel een spannende”, aldus Mieke IJedema. ,,Mensen zijn niet gewend om bij elkaar in de keuken te kijken. Daarnaast is het de vraag of het praktisch mogelijk is. Het is een puzzel om de agenda’s op elkaar afgestemd te krijgen.”

Verder maakt een techniekcafé onderdeel uit van de activiteitenkalender. Dan laten het onderwijsveld en de bedrijven aan elkaar zien wat ze doen, waar ze trots op zijn en wat we van elkaar kunnen leren. ,,Dit is ook erg gericht op de ontmoetingen en elkaar inspireren.” Daarnaast is er de bedrijvenstage. ,,Daarbij vragen we de collega’s uit het onderwijs een dag lang mee te lopen bij een bedrijf van hun keuze.” De brancheorganisaties kunnen daarbij voor de verbinding zorgen, aldus Mieke IJedema. ,,Alles wat je daar ziet en leert en de avonturen die je daar beleeft, kun je meennemen naar de klas en inspiratie geven.”

Er staat heel wat op stapel, glimlacht Mieke IJedema over de plannen die uiteindelijk moeten leiden tot sterk techniekonderwijs in de regio Noordoost-Friesland. ,,Het is leuk om met elkaar aan de slag te zijn”, is haar ervaring. De eerste bijeenkomsten in Kollum en Dokkum hebben dat aangetoond, aldus de projectcoördinator die daarmee een persoonlijke visie - opnieuw - realiteit zag worden. ,,Leren kan ook heel leuk zijn.”

Meer weten?

Lees meer informatie over het project Professionalisering en werving
Vrijblijvend contact opnemen mag ook! | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners