Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

De herinrichting van het centrum van Buitenpost krijgt ook een inbreng van scholieren. In samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en het bedrijfsleven hebben leerlingen van het Lauwers College zich bij ‘een levensechte opdracht’ gestort op ideeën voor een aantrekkelijker winkelhart. Deze komen op tafel bij de werkgroep die zich bezighoudt met de reconstructie.

Het Buitenposter centrum staat aan de vooravond van een grondige opknapbeurt. De plannen hiervoor worden momenteel nader uitgewerkt. Meer groen, meer sfeer en gezelligheid, meer terrassen, extra publiekstrekkers en het weren van auto’s uit het winkelhart; het is een greep uit de suggesties die twee mavo-3-klassen van het Lauwers College voor een mooier centrum hebben bedacht.

De ideeën werden dinsdagmiddag gepresenteerd op maquettes en moodboards. Middels pitches legden de leerlingen hun plannen voor aan projectleider Jan de Boer van Achtkarspelen en André Beeksma van de brancheorganisaties bouw, infra en groen. Beiden toonden zich enthousiast over wat ze voorgeschoteld kregen. ,,Het is hartstikke mooi én knap wat hier is gepresteerd.”

De Boer vertelde de scholieren dat hun ideeën grotendeels overeenkomen met de plannen die al in de centrumvisie zijn opgenomen. ,,Die bevestiging is alleen maar positief”, aldus De Boer, die alle maquettes en moodboards meeneemt naar het overleg met de werkgroep. ,,Dit laat ik zeker zien. En wie wil aanschuiven om mee te denken in de werkgroep, is van harte welkom”, zo luidde z’n uitnodiging richting de leerlingen.

Met de centrumopdracht speelt het Lauwers College alvast in op toekomstige ontwikkelingen. Met ingang van medio 2024 zijn scholen verplicht om in de bovenbouw van de mavo/tl een praktijkgericht vak als examenvak aan te bieden. Projectmatig vakoverstijgend onderwijs met ‘opdrachten van buiten’ is daar een onderdeel van.

Bij het leggen van de verbindingen is een belangrijke rol weggelegd voor het samenwerkingsverband FIKS tussen onderwijsveld, bedrijfsleven en overheid. De Boer en Beeksma zien het grote belang van de koppeling. ,,Er moet wat gebeuren. Het is maatschappelijk zeer verantwoord om dit te doen.”

Volg ons ook online!

 Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners