Levensecht in de praktijk aan de slag met Technologie & Toepassing

De leerlingen zullen er heel veel baat bij hebben. Dat is de overtuiging van Sipke Saakstra over het nieuwe praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T). ,,Het mooiste ervan is dat de scholieren betekenisvol leren. Dat is de kern van Technologie & Toepassing”, stelt Saakstra. ,,Door het uitvoeren van levensechte opdrachten doen de leerlingen het ergens voor en komen ze er bijvoorbeeld achter waarvoor ze de stelling van Pythagoras moeten kennen.”

Bij de vmbo-t-scholieren is ook zeker behoefte aan een stukje praktijk in hun opleiding, weet Saakstra uit ervaring. De coördinator van de ontwikkellijn Technologie & Toepassing binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) heeft in talrijke functies bij diverse scholen decennialang te maken gehad met tl- en mavoleerlingen. ,,Ze moeten gewoon meer feeling krijgen met de praktijk, beter weten wat een beroep inhoudt en wat er van hen verwacht wordt. Dit draagt ertoe bij dat de vmbo-t-leerling eerder een goede keuze voor het mbo kan maken”, blikt Saakstra vooruit over de komende veranderingen.

 

De 3D-printers van de school maakten overuren. En niet alleen de beide machines van Piter Jelles !mpulse Kollum, maar ook het exemplaar van de bibliotheek in de Campus was volop in gebruik. De talrijke items rolden in het kader van het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) uit de apparaten. De leerlingen waren enthousiast over de diverse activiteiten. ,,Dit is heel leuk om te doen.”

Zes dagen lang stortten 120 eerste- en tweedeklassers zich op T&T, één van de ontwikkellijnen van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). Dit praktijkgerichte keuzevak wordt met ingang van de nieuwe leerweg in 2024 onderdeel van het lesprogramma voor vmbo-tl/mavo in de regio. De leerlingen van !mpulse Kollum gingen aan de slag met levensechte opdrachten, waarbij ze kennismaakten met verschillende technologische toepassingen. Daarbij ging een wereld voor hen open. ,,Je leert héél veel nieuwe dingen.”

Het evenement Techniek Tastbaar in Dokkum is een daverend succes geworden. Ruim 1500 scholieren in de leeftijd van tien tot zestien jaar kwamen vrijdag naar het doe- en beleefevent om kennis te maken met techniek. Dat deden velen vol enthousiasme. ,,Het lijkt wel een pretpark met zóveel leuke dingen”, was een van de reacties.

Een andere leerling maakte glunderend een vergelijking met een snoepwinkel. ,,Het is he-le-maal te gek. Het is echt fantastisch.” Die ‘snoepwinkel’ werd in en rond de vmbo-VAKschool van het Dockinga College gevormd door een veertigtal bedrijven uit de diverse branches. De ondernemingen lieten zien wat ze allemaal in huis hebben en zorgden met doe- en beleefactiviteiten voor allerhande vermaak voor de kinderen.

Leerlingen van de hoogste groepen van basisschool De Wrâldwizer in Oosternijkerk hebben de afgelopen week volop kennisgemaakt met techniek. Met diverse bedrijfsbezoeken en tal van workshops kregen de scholieren een kijkje in de wereld van de diverse branches.

De bouw, metaal, installatietechniek, groen en infra; van alles passeerde de revue. Technische toepassingen in bijvoorbeeld de zorgsector en het ziekenhuiswezen kwamen eveneens aan de orde. Daarnaast gingen de leerlingen rond het gloednieuwe schoolgebouw onder meer ook nog schatzoeken met een gps-systeem. ,,Dit is mooi spul”, glunderde een knaap over de apparatuur.

Theater Sense in Dokkum vormde donderdag 21 april het decor van een zeer inspirerende bijeenkomst over het project ‘Bouwen aan Ambitie’. In een fraaie setting werden tien projecten gepresenteerd die inzetten op het ontwikkelen van ondernemend en innovatief gedrag van leerlingen, studenten, professionals en burgers.

Onder anderen projectcoördinator Ben Jansen van de ontwikkellijn Werving en PR van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) verzorgde er een pitch. De conferentie kende een mooie opkomst met zo’n honderd deelnemers. Het was sowieso heerlijk om elkaar weer ’live’ te ontmoeten na de coronapandemie, zo klonk het alom in Sense.  

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!