Inspirerende ontdekkingstochten door de wereld van morgen

Soms flitst er - op elk moment van de dag - van alles door z’n hoofd om de lijst met activiteiten aan te vullen. Ontdekkerskisten voor het basisonderwijs, gastlessen, workshops en uitstapjes voor leerlingen naar bedrijven; het is een greep uit de zaken waarmee Ben Jansen zich bezighoudt om techniek onder de aandacht van scholieren te brengen. ,,Ook gooien we af en toe een challenge erin. Door activiteiten ontmoet je elkaar.”

Jansen heeft binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) de ontwikkellijn Werving en PR onder z’n hoede. Als coördinator van dit onderdeel is Jansen momenteel volop bezig met het organiseren van activiteiten en events voor de hoogste groepen van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo). ,,Ik wil eigenlijk toe naar een ritme, een kalender met tech-activiteiten die elk schooljaar weer terugkeren.”

De eerste ontdekkerskisten van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) zijn uitgereikt. De Johannes Looijenga Skoalle in Surhuizum vormde woensdagmiddag het decor van de feestelijke lancering. De twee kisten kregen een groots onthaal van de enthousiaste leerlingen van groep 7/8.

Meteen na de overhandiging gingen de scholieren aan de slag met de experimenten en proefjes uit de wereld van Energie, Water en Veiligheid. ,,Dit is allemaal wel heel erg cool”, zo luidden de reacties. Bestuurder Rombout de Wit van STO-NOF en projectcoördinator Ben Jansen keken het allemaal met een grote glimlach aan. ,,Dit is geweldig en overtreft alle verwachtingen”, aldus Jansen. 

De aftrap van de ontwikkeling van het spiksplinternieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) op een viertal middelbare scholen in Noordoost-Friesland is een groot succes geworden. In een pilot gingen mavo/vmbo-tl-leerlingen aan de slag met diverse opdrachten. ,,De kinderen waren heel erg enthousiast. Dit vraagt om een herhaling.”

De resultaten van de T&T-challenge, een onderdeel van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF), werden woensdagmiddag op het Lauwers College in Buitenpost gepresenteerd. Samen met Dalton Dokkum (Piter Jelles), het Dockinga College (Dokkum) en Aeres Buitenpost (voorheen Nordwin College) speelt het Lauwers College alvast in op toekomstige ontwikkelingen. Met ingang van augustus 2024 zijn de scholen verplicht om in de bovenbouw van de mavo/tl een praktijkgericht vak als examenvak aan te bieden.

 

Techniekdocenten hebben woensdag 22 september in Dokkum een masterclass over duurzame energie gevolgd. Op de uiterst leerzame middag werd volop kennis en informatie uitgewisseld en ontstonden ook tal van nieuwe verbindingen.

De middag werd in het PIE-lokaal van het Dockinga College/vmbo-VAKschool geopend door organisator Leo Mooibroek. De docent installatietechniek nam z’n collega’s vervolgens mee naar zonnepanelengroothandel Solar Today. Vestigingsdirecteur Jelle van der Galiën van Solar Today Noord vertelde het gezelschap op boeiende wijze over de wereld en de mogelijkheden van zonne-energie - wereldwijd inmiddels de belangrijkste bron van elektriciteit. Vermogen/rendement, de ligging van panelen, omvormers, opslag van zonne-energie en brandgevaar; allerhande aspecten passeerden de revue tijdens de visite aan de groothandel die haar fabrikanten nauwkeurig selecteert.

 

Op woensdag 15 september jl. vond de startbijeenkomst van de werkgroep professionalisering & werving (techniek)docenten plaats op Campus Kollum. Docenten, instructeurs en directies uit het voortgezet onderwijs (betrokken bij PIE, BWI, T&T en techniek in de onderbouw) werden bijgepraat over de plannen van rondom STO-NOF.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!