Techniekdocenten hebben woensdag 22 september in Dokkum een masterclass over duurzame energie gevolgd. Op de uiterst leerzame middag werd volop kennis en informatie uitgewisseld en ontstonden ook tal van nieuwe verbindingen.

De middag werd in het PIE-lokaal van het Dockinga College/vmbo-VAKschool geopend door organisator Leo Mooibroek. De docent installatietechniek nam z’n collega’s vervolgens mee naar zonnepanelengroothandel Solar Today. Vestigingsdirecteur Jelle van der Galiën van Solar Today Noord vertelde het gezelschap op boeiende wijze over de wereld en de mogelijkheden van zonne-energie - wereldwijd inmiddels de belangrijkste bron van elektriciteit. Vermogen/rendement, de ligging van panelen, omvormers, opslag van zonne-energie en brandgevaar; allerhande aspecten passeerden de revue tijdens de visite aan de groothandel die haar fabrikanten nauwkeurig selecteert.

In het onderkomen van de voormalige metaalfabriek Prins, waar Solar Today is gehuisvest, ontsponnen zich in een ontspannen sfeer ook leuke discussies tussen de docenten BWI, PIE en T&T en een bevlogen Van der Galiën. De interactie leidde ertoe dat de bijeenkomst voorbijvloog. 

Na het bezoek aan Solar Today volgde op het Dockinga College het tweede deel van het programma. Onder begeleiding van Mooibroek gingen de docenten aan de slag met het installeren van PV-panelen en een zonnecollector. Voordat ze de gereedschappen ter hand namen, maakten ze ook nog een paar toetsjes maken over duurzame energie.

De - zonovergoten - middag vormde een onderdeel van het programma werving en professionalisering van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). De masterclass was echt een voorbeeld van met en van elkaar leren en professionaliseren, aldus projectcoördinator Mieke IJedema.

Voor het onderwijs ligt er de taak leerlingen te scholen in deze nieuwe duurzame energieoplossingen en hen zodoende goed voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt. Gedurende dit cursusjaar staan er nog een aantal masterclasses en een techniekcafé op het programma. Informatie volgt op de website. Voor info of vragen kan contact worden opgenomen met Mieke IJedema | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!