Inspirerende ontdekkingstochten door de wereld van morgen

Soms flitst er - op elk moment van de dag - van alles door z’n hoofd om de lijst met activiteiten aan te vullen. Ontdekkerskisten voor het basisonderwijs, gastlessen, workshops en uitstapjes voor leerlingen naar bedrijven; het is een greep uit de zaken waarmee Ben Jansen zich bezighoudt om techniek onder de aandacht van scholieren te brengen. ,,Ook gooien we af en toe een challenge erin. Door activiteiten ontmoet je elkaar.”

Jansen heeft binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) de ontwikkellijn Werving en PR onder z’n hoede. Als coördinator van dit onderdeel is Jansen momenteel volop bezig met het organiseren van activiteiten en events voor de hoogste groepen van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo). ,,Ik wil eigenlijk toe naar een ritme, een kalender met tech-activiteiten die elk schooljaar weer terugkeren.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van Werving en PR is het bevorderen van de instroom, dat er voldoende jongeren geïnteresseerd raken in techniek. Techniek is overal en zit in heel ons leven, stelt Jansen. ,,De hele wereld is straks doordrenkt met techniek. Je kijkt in de toekomst ’s morgens in de spiegel en je wordt goedemorgen gewenst”, schetst de projectcoördinator één van de vele voorbeelden van de ontwikkelingen.

Jansen is op diverse fronten volop bezig met de wereld van morgen. Zo is hij actief voor Kennislab NOF, een organisatie waarin scholen, lokale overheden, bedrijven en instellingen samenwerken aan toekomstgericht onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt. Ook is Jansen betrokken bij Qop, de aanjager van de regionale economie in Noordoost-Friesland. Qop opereert eveneens op het snijvlak van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Vanuit het Kennislab NOF communiceert Jansen ook met STO-NOF. ,,Ik ben een verbinder. Mijn kracht is saamhorigheid en verbondenheid bewerkstelligen. Alle basisscholen moeten een leerlijn Wetenschap en Technologie (W&T) hebben. Daar wordt in de regio zwaar op ingezet.”

Onder meer aan de hand van leskisten gaan de leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool kennismaken met de zeven werelden van techniek. De lancering van de ontdekkerskisten, die gemaakt zijn / worden door leerlingen van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College in Dokkum en het Lauwers College in Kollum, is begin november in Surhuizum. De Johannes Looijenga Skoalle (JLS) is daar het toneel van de overdracht aan het basisonderwijs. De leskisten zijn trouwens ‘lekker zwaar en stevig’, zo heeft Jansen gemerkt. ,,Daar komen vast opmerkingen over, maar dat is ook een beetje stoer.”

Eén leskist verkent één van de zeven werelden van techniek. In elke leskist zit een viertal experimenten. ,,Het zijn huis- tuin- en keukenproefjes die de kinderen in carrouselvorm in de klas kunnen doen. Spelenderwijs zijn ze educatief aan de slag. Dat is hartstikke leuk”, aldus een enthousiaste Jansen. ,,Zo’n kist is al prachtig, maar er is meer. Het is een compleet pakket. Je krijgt er ook nog een bedrijfsbezoek bij, een gastles en eventueel een workshop op een vo-school, mochten de basisscholen dat willen.”

Jansen omschrijft de leskist als een proeverij, die kortstondig is. ,,Maar op het moment dat je er een bedrijfsbezoek, een gastles en eventueel nog een bezoekje aan het voortgezet onderwijs eraan toevoegt, dan wordt het al een hele wereld die je verkent.”

Contacten tussen de diverse geledingen - basisscholen, het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven - zijn van enorm grote waarde, vindt Jansen. De projectcoördinator is er groot voorstander van dat de betrokken partijen elkaar ongedwongen in een natuurlijke setting treffen. ,,Je ontmoet elkaar in activiteiten. Door dingen met elkaar te doen, leer je elkaar kennen. Dat is beter dan eindeloos met elkaar praten in allerhande overleggen.”

Ook in de onderbouwklassen van de vmbo-afdelingen van het voortgezet onderwijs staan activiteiten als bedrijfsbezoeken, gastlessen en af en toe een challenge op het programma. Op de middelbare scholen is het de bedoeling dat STO-NOF het nieuwe praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T) meer handen en voeten geeft. Om de leerlingen kennis te laten maken met technologische toepassingen en nieuwe technieken heeft Jansen de scholen uitgedaagd om met plannen te komen. Dat heeft al geresulteerd in diverse ideeën.

Als ‘toetje’ van de jaarcyclus krijgt het evenement Techniek Tastbaar een vaste plek op de kalender, zo is de bedoeling. Op 3 juni 2022 staat deze happening - in samenwerking met Kennislab NOF - gepland in en rond de vmbo-VAKschool van het Dockinga College in Dokkum. Op de manifestatie presenteren zich tientallen bedrijven uit de regio, zo blikt Jansen vooruit. ,,Het is allemaal heel praktisch, met grote graafmachines, lascabines et cetera. Dat wordt écht uitpakken. Ook het mbo is er van de partij.”

De doelgroep van Techniek Tastbaar zijn kinderen in de leeftijd van tien tot zestien jaar. Op de inspirerende manifestatie, waar techniek écht tot leven komt, kunnen zij zich op een interactieve wijze storten in de wereld van morgen. Jansen: ,,Het is een event waar de scholieren praktisch aan de slag kunnen. Dat is waar je het voor doet; de ogen van een kind te zien schitteren wanneer ze op zo’n grote graafmachine zitten en dat ding ook nog mogen bedienen…”

Meer weten?

Lees meer informatie over het project Werving & PR
Vrijblijvend contact opnemen mag ook! | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!