Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Theater Sense in Dokkum vormde donderdag 21 april het decor van een zeer inspirerende bijeenkomst over het project ‘Bouwen aan Ambitie’. In een fraaie setting werden tien projecten gepresenteerd die inzetten op het ontwikkelen van ondernemend en innovatief gedrag van leerlingen, studenten, professionals en burgers.

Onder anderen projectcoördinator Ben Jansen van de ontwikkellijn Werving en PR van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) verzorgde er een pitch. De conferentie kende een mooie opkomst met zo’n honderd deelnemers. Het was sowieso heerlijk om elkaar weer ’live’ te ontmoeten na de coronapandemie, zo klonk het alom in Sense.  

Ontdekkingsreis

Leerlingen en jongeren kennis laten maken met allerlei beroepen én hen laten ontdekken hoe ze hier met eigen talenten, vaardigheden en ambities op kunnen inspelen. Dat is het doel van het programma ‘Bouwen aan Ambitie’ dat Kennislab Noordoost Fryslân uitvoert met haar partners in het onderwijs. Bevlogen ondernemers en professionals helpen dit programma tot een succes te maken.

Willem Wouda, bestuurder van onderwijskoepel Roobol, presenteerde in Sense het Challenge Based Learning Platform met de formule om Noordoost-Friesland steeds een beetje mooier te maken. Dit platform zal naar verwachting in juni operationeel zijn www.bouwenaanambitie.nl. Hier ontmoeten leerlingen, studenten, onderwijs en bedrijfsleven elkaar om samen te werken aan ‘challenges’ die gebaseerd zijn op onze regio.

Meer ambitie

Leerlingen en jongeren blijken stereotiepe beelden te hebben van de beroepen in Noordoost-Friesland en zijn niet of nauwelijks op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn. ‘Bouwen aan Ambitie’ wil dit veranderen. Het programma brengt beroepen onder de aandacht, stimuleert het ondernemend gedrag van kinderen en wakkert het ambitieniveau aan.

Dat gebeurt niet alleen bij de kinderen, maar ook bij ouders en leerkrachten. ‘Bouwen aan Ambitie’ wil dat de talenten van leerlingen en jongeren bepalend zijn voor hun toekomst en kansen in het onderwijs, in plaats van afkomst en achtergrond.

Pitches

De pitches, die in Theater Sense werden gegeven, vlogen alle kanten op en gaven een breed beeld van de fantastische projecten die rennen in Noordoost-Friesland. Een paar voorbeelden:

  • Het Westereen Handelscentrum is een unieke samenwerking tussen lokale ondernemers, onderwijs en overheid. MBO-studenten worden door ‘echte’ praktijksituaties voorbereid op het toekomstige werkveld.
  • De codeschool wordt dé plek voor het opleiden van ‘webbouwvakkers’ in Noordoost-Friesland, georganiseerd als praktijknetwerk en community en waar jong en oud gewaardeerd worden voor het ontwikkelen van talent en ambitie in code.
  • In de talentenwerkplaats, dit is een tot klaslokaal omgebouwde voormalig SRV-wagen, kunnen kinderen uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hun talenten ontdekken en op speelse wijze kennis maken met Wetenschap & Technologie onder leiding van een vakdocent.
  • De pitch vanuit het project Sterk Techniekonderwijs (STO-NOF) ging over de ontdekkerskisten vol huis- tuin- en keukenproefjes. Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag met materialen. Het is een soort proeverij die kan worden uitgebreid met een bedrijfsbezoek, een gastles en een uitstapje naar het voortgezet onderwijs.

 Kortom, het was in Dokkum een geslaagde middag die voor herhaling vatbaar is. Samen bouwen we aan ambitie in Noordoost Friesland! 

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners