Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Bouwen aan goede verbindingen tussen onderwijs en bedrijfsleven

Vraag en aanbod beter stroomlijnen. Stapsgewijs is Mieke IJedema bezig met het bij elkaar brengen van het onderwijsveld en het bedrijfsleven. De samenwerking kan hele mooie én zeer waardevolle resultaten opleveren, is de overtuiging van IJedema. Dat is ook een must, zo stelt ze. ,,Het is een diepte-investering. Beide partijen hebben elkaar hard nodig.”

In het komend jaar wordt concreet via een tweetal sporen de verbinding gezocht, zo vertelt IJedema over de ontwikkelingen. Mieke IJedema is binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF) coördinator van de ontwikkellijn ‘Samenwerking met bedrijven’. De ontdekkerskisten en het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) moeten in de regio mede zorgdragen voor koppelingen tussen de scholen enerzijds en de ondernemingen en de instellingen anderzijds.

Daarnaast is het de bedoeling dat er een relatiebeheerder komt voor de contacten en die eveneens de continuïteit in de samenwerking gaat bewaken. Alle inspanningen dienen onder meer te leiden tot een database waarin duidelijk en in een oogopslag te zien is wat het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar kunnen en willen bieden.

De samenwerkingsmogelijkheden tussen de beide partijen betreft een heel breed spectrum, aldus IJedema over de zoektocht naar een goede afstemming van vraag en aanbod. Gelet op het huidige en het toekomstige tekort aan vaklieden in de technische en technologische sector is het in haar ogen bittere noodzaak om elkaar van dienst te zijn, ook in Noordoost-Friesland. Uiteindelijk moeten het onderwijsveld en het bedrijfsleven / de instellingen elkaar vlot kunnen vinden en een beroep op elkaar kunnen doen, blikt de coördinator vooruit op het ideale plaatje. 

Door de inzet van de ontdekkerskisten - een onderdeel van de ontwikkellijn ‘Werving en PR’ binnen STO-NOF - en de invoering van het nieuwe vak T&T moeten de nodige connecties tussen het onderwijs en de bedrijven ontstaan. Tal van basisscholen zijn al aan de slag (geweest) met de veelzijdige ontdekkerskisten die de werknemers van de toekomst spelenderwijs een kijkje bieden in de zeven werelden van techniek. Bij T&T wachten de vmbo-t/mavo-leerlingen levensechte opdrachten waarmee ze volop praktijkgerichte ervaring kunnen opdoen.

Een eerste project rondom dit nieuwe vak vond eind vorig jaar plaats. De tweede sessie staat voor deze maanden op de rol. Met ingang van augustus 2024 zijn de middelbare scholen verplicht om in de bovenbouw van de tl/mavo een praktijkgericht vak als examenvak aan te bieden. In NO-Friesland zal op veel scholen T&T deel uitmaken van het rooster.

Aan de hand van het traject met de ontdekkerskisten en T&T is het de bedoeling dat er op scholen onder meer gastlessen, workshops en masterclasses door het bedrijfsleven worden gegeven en dat leerlingen bijvoorbeeld op bezoek gaan bij ondernemingen. ,,Natuurlijk zijn er ook al contacten tussen scholen en bedrijven, bijvoorbeeld bij de vakken PIE (Produceren, Installeren en Energie) en BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) in de vorm van. Deze relaties zijn héél waardevol en willen we natuurlijk behouden voor de toekomst”, aldus IJedema. ,,Alles wat er nu al is, gaan we ook in de database zetten. Daar komen de nieuwe contacten en activiteiten bij.”

Het bouwen aan een goede infrastructuur op het gebied van vraag en aanbod vergt het nodige geduld en moet met zorgvuldigheid gebeuren, stelt IJedema. ,,We kunnen niet in een keer van de vloer naar de zolder.” In het proces is - uiteraard - ook volop inbreng mogelijk van het bedrijfsleven en instellingen. ,,Initiatieven om samen te werken zijn van harte welkom. Het is niet dichtgetimmerd met onze eigen ideeën. Integendeel. We willen ons nu nog niet beperken”, zo benadrukt IJedema.

We willen bij élkaar over de vloer komen, élkaar leren kennen en veel voor élkaar kunnen betekenen, aldus IJedema. ,,Het gaat om het gezamenlijke belang van het onderwijs, de leerlingen en de bedrijvigheid in Noordoost-Friesland.”

Wil jij als ondernemer óók een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs in de regio Noordoost-Friesland? Meld je dan aan via Meewerken aan Sterk Techniek Onderwijs in NO-Friesland.

Meer weten?

Lees meer informatie over het project Samenwerking met bedrijven
Vrijblijvend contact opnemen mag ook! | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners