‘Er gebeuren hele mooie dingen in de regio’
KOLLUM - Het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) krijgt steeds meer voet aan de grond in de regio. Dat bleek woensdag 13 september in de Campus Kollum bij de start van een nieuw (school)jaar van de campagne.
In het multifunctionele gebouw was een bont gezelschap van een vijftigtal betrokkenen present om naar diverse resultaten van STO-NOF te luisteren én om met elkaar het gesprek aan te gaan over de nieuwe plannen en ambities. Ondernemers, vertegenwoordigers van brancheorganisaties, schoolleiders, (techniek)docenten, instructeurs en leerlingen waren van de partij om ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen.
Een van de doelstellingen van het STO-project, waarbij naast scholen het bedrijfsleven en de overheid betrokken zijn, is om de jeugd (weer) enthousiast te maken voor techniek en technologie. Met de gezamenlijke aanpak wil de regio Noordoost-Friesland voldoende mensen voor de technieksector opleiden, met de vaardigheden die in de toekomst nodig zijn. Daarbij hebben alle partijen elkaar hard nodig.
Dat STO-NOF ondertussen de nodige vruchten heeft afgeworpen, bleek uit de woorden van diverse sprekers. ,,Niet iedereen is zich daar bewust van, maar er gebeuren hele mooie dingen”, zei Mieke IJedema van de projectgroep. Ronald de Jager van Nutma Schilders uit Mitselwier beaamde dit. Samen met een serie andere ondernemers uit genoemd dorp en Easternijtsjerk is het schildersbedrijf betrokken bij techniekdagen voor de hoogste groepen van de basisscholen. ,,Zo kunnen ze - zij het in korte tijd - echt even het gevoel voor de diverse branches krijgen. Dat is heel leuk en de reacties zijn positief.”
Uit eigen ervaring weet De Jager wat een kennismaking met een onderneming voor consequenties kan hebben. ,,Zelf wist ik van jongs-af-aan nooit wat ik wilde worden”, zo vertelde hij aan de zaal. Na het afronden van mbo-opleiding belandde De Jager ‘heel toevallig’ bij Nutma om daar vervolgens vol enthousiasme aan de slag te gaan en te blijven… Scholen en een (leer)bedrijf kunnen veel voor elkaar betekenen, is de overtuiging van De Jager over de wisselwerking. ,,Het biedt een perfecte kans met het oog op de toekomst.”
Om verbindingen tussen het onderwijs en de ondernemers in Noordoost-Friesland tot stand te brengen, is Harriët Hoekstra-de Jong sinds het voorjaar actief als relatiebeheerder van STO-NOF. ,,Ik ben al bij heel veel bedrijven geweest”, aldus Hoekstra over haar belevenissen. Volgens de bruggenbouwer, die steevast met een wervend promotiefilmpje op pad gaat, neemt het aantal contacten ook flink toe. ,,De bedrijven weten ons steeds beter te vinden.”
Vanuit het leerlingenveld verhaalde een drietal scholieren van het Lauwers College Buitenpost over hun activiteiten rond het nieuwe praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T) voor vmbo-t/mavo. Een challenge over (duurzaam) wonen, drones, lasersnijders, solderen van kleine onderdelen, programmeren en LEGO Spike; het deed de ogen van Geert Kamphuis, Ivar Sijtsma en Finne Wietse Bethlehem allemaal volop twinkelen. ,,T&T-lessen zijn heel interessant met mooie opdrachten. Het is echt heel leuk; je bent met je handen bezig en je leert ook samenwerken.”
Een derde perspectief van STO werd geschetst door directeur Hilbrand Visser van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College in Dokkum. Onderwijs moeten we ruimer bekijken dan de schoolmuren, zo ging Visser op beschouwende wijze in op de betekenis voor de ‘mienskip’. ,,Op school gebeurt veel goed werk, maar gebeurt het niet allemaal.” Daarbij verwees hij naar de dynamiek van de regio met onder meer evenementen waarbij tal van partijen, waaronder ook scholieren, samenwerken. ,,Dit moeten wij niet onderschatten. Het is veel breder dan alleen economische waarde. De kracht van die evenementen is dat het leven voorop staat.”
Na de pauze waren er tafelgesprekken over de vijf ontwikkellijnen binnen STO. Het leverde geanimeerde conversaties met veel interactie op. Legio aspecten van het project kwamen aan de orde, waarbij de kansen volop de revue passeerden. Daarbij ontstond een mooie wisselwerking en kwam er van allerhande kanten input. ,,We kunnen met z’n allen iets heel fraais neerzetten.”
Sfeerimpressie van de startbijeenkomst: