Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

Het evenement Techniek Tastbaar in Dokkum is een daverend succes geworden. Ruim 1500 scholieren in de leeftijd van tien tot zestien jaar kwamen vrijdag naar het doe- en beleefevent om kennis te maken met techniek. Dat deden velen vol enthousiasme. ,,Het lijkt wel een pretpark met zóveel leuke dingen”, was een van de reacties.

Een andere leerling maakte glunderend een vergelijking met een snoepwinkel. ,,Het is he-le-maal te gek. Het is echt fantastisch.” Die ‘snoepwinkel’ werd in en rond de vmbo-VAKschool van het Dockinga College gevormd door een veertigtal bedrijven uit de diverse branches. De ondernemingen lieten zien wat ze allemaal in huis hebben en zorgden met doe- en beleefactiviteiten voor allerhande vermaak voor de kinderen.

Mede door het evenement - georganiseerd door Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) waarin alle middelbare scholen samenwerken en Kennislab Noordoost Fryslân - moeten leerlingen geïnteresseerd raken in een opleiding in de techniek. De bedrijven zitten, ook in de regio Noordoost-Friesland, te springen om personeel en zien de ‘medewerkers van morgen’ het liefst zo snel mogelijk komen. ,,We juichen dit evenement toe”, zo vertelde één van de ondernemers. ,,Het is een probleem om mensen te krijgen.”

Met een happening als Techniek Tastbaar krijgen de scholieren goed inzicht wat er allemaal is en waar een bedrijf zich precies mee bezighoudt, aldus de ondernemer. ,,De kinderen zien wel eens een busje rijden en daar staat een naam op. Nu krijgen ze er een gevoel bij. En het beeld van vroeger dat je van technische beroepen vieze handen krijgt, is niet meer het geval. Integendeel.”

Ook (groot)ouders die met de leerlingen mee naar het evenement kwamen, waren zeer te spreken over Techniek Tastbaar. ,,Het is een heel leuk inkijkje. Even laagdrempelig kennismaken met wat er allemaal is”, aldus een moeder. Zij was zelf (ook) verrast over de diversiteit. ,,Er is nu zoveel meer techniek dan voorheen. Het is geweldig, al die opties om er mee aan de slag te kunnen.” Een andere ouder omschreef het event als ‘een prachtige ontdekkingsreis voor de kids’. ,,Kijk ze stralen en bezig zijn. Dit is supervet.”

De mogelijkheden binnen de techniek zijn ook legio, aldus medeorganisator Ben Jansen. ,,Techniek zit overal en dat gaat alleen maar toenemen. Het is mooi dat kinderen op deze manier aan techniek kunnen proeven.” Het is geweldig dat bedrijven zo uitpakken en van alles laten zien aan de technici van de toekomst, vindt Jansen. ,,De leerlingen kunnen zo ervaren wat bij hen past. En als techniek het niet is, dan is dat ook een conclusie.”

In Dokkum werd de 26ste editie van Techniek Tastbaar gehouden. Projectleider John van Mierlo begon in 2015 in de regio Meppel-Steenwijk met het concept om bedrijven naar buiten toe te laten treden. ,,Het leuke op zo’n dag is dat er ook heel verbindingen ontstaan”, aldus Van Mierlo. ,,Naast de oriëntatiemogelijkheden voor de kinderen is dat ook winst; het bij elkaar brengen van mensen en partijen.”

Als het aan Van Mierlo ligt, wordt het evenement Techniek Tastbaar voortaan elk jaar in Dokkum gehouden. ,,Het is de bedoeling om het structureel te maken. Dit is een mooi podium en techniek blijft altijd.”

Klik hier en bekijk de video reportage van RTV-NOF over het evenement

Foto-impressie:

 

Volg ons ook online!

 Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners